Bewust zijn in je lichaam

Verschil tussen Qi Gong en Tai Chi

 

Als docent Qi Gong en Tai Chi is de meest gestelde vraag, wat het verschil is tussen beiden.

Ik wilde je niet te kort doen en schreef iets meer toelichting in anderstaande blog.

De korte versie van het antwoord vind je onderaan de blog.

 

Het verschil tussen Qi Gong en Tai Chi

 

Qi Gong is de Chinese bewegingsleer die gericht is op het verbeteren van je gezondheid. Door je energie banen te laten stromen en je bewust te zijn van op te ruimen blokkades in je lichaam maak je jezelf weerbaar tegen ziektes. Ziektes van buitenaf worden veroorzaakt door wind, vocht, droogte, koude en hitte. Ziektes van binnenin bestaan ook. Dat zijn emoties die geen uitweg vinden, ophopen en problemen veroorzaken in zowel je gemoed als je fysiek. Ook voor die ziektes is het belangrijk dat je je energie vrij kunt laten stromen. Door dat bewust zelf te doen, ben jij je eigen heelmeester.

 

Tai Chi is de naam die in het Westen wordt gebruikt voor een vorm van Chinese gevechtskunst, waarbij je tegenstander slechts denkbeeldig is. De eigenlijke benaming is Tai Chi Quan. Het betekent het hoogst haalbare in de gevechtskunst. In Tai Chi gebruik je alle principes van Qi Gong en past die toe in de gevechtskunst. Je blijft in je centrum (je gemoed en je fysiek hebben jouw rustige aandacht) en met de minste inspanning houd je je tegenstander op afstand. Dat is ook erg bruikbaar in ons dagelijks bestaan. Op je werk kan het bijvoorbeeld nuttig zijn, of in een andere omgeving waar je wordt uitgedaagd om bij jezelf te blijven.

 

Dat is de crux, terwijl je in je centrum blijft kun je elke uitdagende situatie aan.

 

Kort gezegd:

Met Qi Gong werk je aan je gezondheid en verweer je je tegen ziektes.

Met Tai Chi (Quan) werk je aan je gezondheid en verweer je je tegen een denkbeeldige tegenstander.

Met Kung Fu werk je aan je gezondheid en verweer je je tegen een werkelijke tegenstander.

 

Zo heb je een indruk en tegelijk valt er nog zoveel meer over te vertellen en zelf te ervaren. Mocht je interesse gewekt zijn:

 

Kijk op mijn site www.ingeverton.nl voor onder meer lestijden en locaties.

 

Balans en respect,

Inge Verton

 

Contact

Nassausingel 26, 4811 DD Breda
Nederland

06 - 573 901 88

ingeverton@gmail.com

Over mij

Ik ben Inge Verton en geef graag Qi gong- en Tai Chi les, Qi massages en zwemtechnieken, oftewel water Qi.


Ik ben sociologe, heb gewerkt als beleidsadviseur, als inspecteur van politie, als hoofdtrainer van een zwemclub en ben therapeut in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG).


Ik vind het heerlijk om de oude Chinese leer in de vorm van beweegkunst en massage door te geven, omdat het mensen dichterbij hun lijf en zichzelf brengt. In verbinding met jezelf, kun je verbinden met anderen. De Chinese benadering van gezondheid, en in feite het leven, inspireert, verbaast en verrast me steeds weer, waar ik me blij en dankbaar bij voel.


Ik ben organisator van het netwerk Bredames, betekenisvol ondernemen dat maandelijks bijeenkomt om ondernemende vrouwen met hart voor hun omgeving met elkaar in verbinding te brengen, van elkaar te leren en elkaar te inspireren. Als je interesse hebt, kijk hiervoor op Facebook naar Bredames, betekenisvol ondernemen.

Social media